top of page

Åbolly Mega Show 19.5.2024
juonto

Tervetuloa hyvä yleisö Åbolly Mega Showhun, suurimpaan koskaan järjestämäämme tanssinäytökseen. Tätä näytöstä juontaa Sanna Soni, Åbolly tanssikoulun opettaja ja koreografi ja Teija Ahola, Åbollyn perustaja, opettaja ja koreografi. 

 

Annoimme loistavan vakiojuontajamme Kirsi Pitkäsen keskittyä tällä kertaa 7 tanssinumeron esittämiseen ja Sanna ja Teija yrittävät paikata häntä tänään kunnialla.

 

Näytöksessä on monta tanssiesitystä ja pidämme siksi juonnot lyhyinä. Tanssien esittelyt löytyvät myös Facebook-sivuiltamme.

 

Teija Ahola on opettanut Turussa Bollywood-tanssia nyt 15 vuotta, joten tämä näytös on tavallaan myös juhlanäytös. Opetus alkoi vuonna 2009 Teijan tyttären tanssikoulussa, jossa hän opetti mm. itämaista tanssia. Oppilaat kysyivät, että voisiko hän opettaa myös Bollywood-tanssia. Teija ei ollut edes kuullut sellaisesta tanssilajista. Silloin ei ollut YouTubea eikä somea, Internetkin oli melko yksikertainen. Teija tilasi kaikki opetusvideot, mitä löysi, ympäri maailmaa. Hän löysi myös opettajan Riiasta, jossa kävin työmatkoilla. Siitä se pikkuhiljaa lähti. Teija tanssi silloin myös flamencoa ja heillä oli 3 muun tanssijan kanssa oma esiintyvä ryhmä ja yhdistys nimeltään Duende. Opetus siirtyi yhdistykselle mutta kun tunneille alkoi tulla tosi paljon oppilaita Teija aloitti opettamaan omalla toiminimellä. Åbolly nimen keksi Kirsi, siis tämä meidän vakiojuontajamme, joka tänään keskittyy tanssiin.

 

Tämän 15 vuoden aikana koulussa on kasvanut loistavia tanssijoita, joista osalla on oma tanssiryhmä, Nach Baliye, ja koulussa on kasvanut myös loistava opettaja ja koreografi Sanna. Syksyllä opetuksen aloittaa myös Turun oma Bollywood-tähtemme Daria, joten Bollywood-tanssin tulevaisuus Turussa näyttää lupaavalta. Teija on siitä todella hyvillään ja toivottavasti moni teistäkin uskaltautuu kokeilemaan tunnille! Kesällä on tulossa näiltä molemmilta opettajilta lyhytkurssit. Tulkaa rohkeasti kokeilemaan!

 

Näytös voi nyt alkaa, tarkistattehan että puhelimenne ovat äänettömällä. Kuvata saa, mutta välttäkää salaman käyttöä, joka voi häiritä esiintyjiä. Näytöksessä on 20 min väliaika.

 

JUONTO 1

1.

Aloitamme tanssinäytöksen Åbolly Dancersin uunituoreella kappaleella Namaami Namaami, joka kertoo tanssijan omistautumisesta omalle inspiraatiolleen, muusalleen! Kannadan kielellä lauletussa kappaleessa kerrotaan tanssivasta Shiva-patsaasta eli Natarajasta. Koreografia on Sanna Sonin. 

 

2.

Åbolly Dancersin avattua tanssinäytöksen, näemme Tanssistudio Flaman reggaeton-ryhmä La Calenturan esityksen, joka on tyypillisesti täynnä voimaa, energiaa ja anteeksipyytelemätöntä asennetta! Reggaeton on maailmanlaajuisesti suosittu tanssi- ja musiikkityyli, joka on saanut vaikutteita mm. erilaisista Etelä- ja Väli-Amerikan tanssityyleistä, kuten dancehallista ja erilaisista afrotansseista sekä hip hopista. Ryhmän koreografina toimii Mirka Saali.

3.

Reggaeton tunnelmista siirrymme aivan eri maailmaan ja Amanda Mäkimurron sooloon! Esiintyessä Amanda haluaa välittää katsojille tunteita, tarinoita ja maailmoja omista kokemuksistaan. Hetkiä, jotka koskettavat, saavat hymyn huulille ja henkäisemään ihastuksesta. Illan esitys on osittain koreografiaa ja osittain tässä hetkessä luotua improvisaatiota. Amanda on tanssinopettaja, tanssija ja ikuinen tanssin opiskelija. Hän on yksi fuusiovatsatanssin pioneereista Suomessa ja opettaa lajia Turussa ja Tampereella sekä tiiviskursseja ympäri Suomea.

 

4. 

Kanssamme Åbollyn viisitoistavuotistaivalta juhlistaa myös uunituore kevyen viihteen duo - Las Pamlas. Las Pamlaksen juuret ovat poikkimaakunnallisesti hämäläisissä ja varsinaissuomalaisissa metsiköissä, mutta kuin varkain duon sydämen on vienyt Espanjan aurinko. Las Pamlas tarjoilee meille väliaikaohjelmaa: luvassa on jotain yllättävää, kenties heille itselleenkin.

 

Mutta nyt ensiksi tervetuloa Åbollyn tanssiryhmä Åbolly Dances ja uunituore Namaami Namaami.

 

JUONTO 2

 

5.

Seuraavaksi pääset astumaan kanssamme Intian klassisten tanssien maailmaan Åbolly Dance Schoolin Kathak esityksen kautta. Kathak oppilaiden tanssi kertoo hindulaisesta tanssin jumalasta Shivasta ja Shivan kosmisesta tanssista! Koreografian on tehnyt Shovana Narayan ja sen on opettanut oppilaille Karmen Kollar, joka tanssii myös oppilaidensa kanssa. 

 

6.

Intian klassisen Kathak tanssin jälkeen nähdään Moon Dance Studion Anu Toivosen koreografia, jossa ikoniset Barbie ja Ken vaihtavat vapaalle, ja mitä sitten tapahtuukaan!? 

 

7. 

Tämän fantasia fuusion jälkeen nähdään Åbolly Dance Schoolin esitys Toofan si Kudi, eli: Tyttö tanssii kuin tuulispää. Tässä koreografiassa Bollywood-tanssi ja flamenco tuovat yhteen sekä intialaisen että espanjalaisen tanssin energiaa ja tunteikkuutta. Kappaleen nimi "Toofan si kudi" (tyttö tanssii kuin tuulispää) inspiroi Teijan luomaan koreografian, joka välittää voimakasta energiaa ja tunteiden kirjoa. Se kertoo tytöstä, joka tanssii täynnä elämän iloa ja voimaa. Tämä koreografia käyttää musiikin ja tanssin universaalia kieltä kertoakseen tarinan voimasta, intohimosta ja ilosta, yhdistäen kahden rikkaan kulttuurin estetiikkaa ja ilmaisua.

 

8.

Tanssistudio Flaman Show Burlesque-tanssiryhmän esitys jäi ikävä kyllä pois, koska suuri määrä tanssijoista sairastui.

JUONTO 3

 

9.

Seuraavaksi näemme Hari Om nimisen Odissi-tanssin. Odissi on yksi klassinen intialainen tanssilaji, jonka juuret ovat Odishassa. Hari Om-tanssissa kuvaillaan jumalia. Odissi Finland on ryhmä Odissi-tanssijoita, jotka vaikuttavat Suomessa. Tänään lavalla nähdään Marie Chantal ja Mikaela Jokinen Helsingistä.

 

10.

Klassisen Odissi-tanssin jälkeen lavalle astuvat Late Night Ladies Anu Toivosen koreografialla. Leidit ovat tällä kertaa musikaalitunnelmissa!  Tämä tanssi on nähty mm. Pikkutuhmassa Kabareessa viime vuonna. Toinen leideistä on sairastunut, joten Anu vetää tämän tanssin solona.

 

11.

Näytöksemme ensimmäinen puoliaika huipentuu Kollywood-ilotteluun. Tanssiryhmä Åbolly Dancers tuo lavalle Sumon Rudran ja Sanna Sonin koreografioiman South Indian masala mix:n, joka koostuu kahdesta Etelä-Intialaisesta Kollywood kappaleesta, Kollywoodin lisäksi liikekieltä on ammennettu myös Tamilin katutanssista Kuthusta. Kollywood tarkoittaa Telugun alueen ja kielen elokuvateollisuutta. Kappaleet kertovat parisuhde draamasta sekä machoista herroista! 

 

Åbolly Dancersin esityksen jälkeen pidämme väliajan, joka kestää 20 minuuttia, mutta nyt seuraavaksi Odissitanssin maailmaan!
 

VÄLIAIKA 

 

JUONTO 4

 

12.

Näytöksemme toinen puoliaika pärähti vauhdikkaasti käyntiin samalla tyylillä, mihin ensimmäinen puoliaika lopetettiin eli Kollywoodilla ja samanlaisella etelä-intialaista energialla!  "Yentamma Yentamma" tarjosi väriä, rytmiä ja huumoria. Kuten näimme esitys toi lavalle tanssitunnin, jossa oppilaina ovat aina innokkaat ja ajoissa tunnilla olevat tanssijat sekä hieman laiskemmat ja patistelua vaativat oppilaat. Sekä tietysti ohjaajan, joka itsekin oli välillä vähän pihalla. Huumorin ja tanssin ilon kautta kulkenut esitys sisälsi klassisia Kollywood-tanssin elementtejä, kuten nopeita energisiä liikkeitä, dramaattisia käsiliikkeitä ja ilmeikkäitä kasvojen eleitä. Tanssi kuvasi kauniisti yhteisön voimaa ja yhteistyön merkitystä, kun kaikki ryhmän jäsenet lopulta löytävät yhteisen tahdin ja tanssivat sydämensä kyllyydestä. Teija Aholan koreografiaa tanssi Åbolly Dance Schoolin oppilaat. 

 

13. 

Seuraavaksi pääsemme nauttimaan Ilona Carlssonin luotsaaman ryhmän IlonaTanssiRyhmä esityksestä. IlonaTanssiRyhmä on turkulainen itämaisen tanssin esiintyvä ryhmä, jonka suuri rakkaus ja intohimo on egyptiläinen tanssi. He tuovat tänään lavalle Raqs sharkin old style tunnelmaa ihanan klassikko kappaleen Zeinan myötä. 

 

14. Raqs sharkin jälkeen siirrytään flamencon rytmeihin. Flamenco-tanssissa on lukuisia eri tyylilajeja, jotka eroavat toisistaan mm. rytmin ja tunnelman mukaan.  Las Pamlas eli Nunu Ahtiainen ja Essi Erävesi tanssivat meille Samuel Serranon kappaleen tyylilajista nimeltä Alegrías, joka sananmukaisesti tarkoittaa iloa.

 

15. 

Tämän jälkeen nähdään Amanda Mäkimurron luotsaaman turkulainen fuusiovatsatanssiryhmä Belly Riotin esitys. Ryhmä esittää uuden koreografian, joka yhdistää kaksi eri tanssia yhdeksi kokonaisuudeksi.

 

Mutta ensin Zeinan maailmaan meidät johdattaa IlonaTanssiRyhmä!

 

JUONTO 5

 

16.

Seuraavaksi Åbolly Dancers vie katsojat Bollywoodin sykkivään sydämeen. Teija Aholan koreografia perustuu suositun War-nimisen Bollywood-elokuvan energiseen ja tarttuvaan kappaleeseen Jai Jai Shivshankar. Hauskana faktana tätä elokuvaa on kuvattu myös Suomessa! Tämä tanssi yhdistää perinteisen intialaisen tanssin moderneihin tanssiliikkeisiin. Kappale kertoo Holista, joka on intialainen värien juhla. Se symboloi iloa, ystävyyttä ja anteeksiantoa. 

 

17.

Jai Jai Shivshankarin jälkeen siirrytään Pohjois-Intiaan kun Nach Baliye ja Etnica dance group esittävät yhdessä Rajathanilaisen tanssin potpurin, joka tuo lavan täyteen marwari kylän draamaa ja trafiikkia. Esityksessä lumotaan käärmeitä, taivastellaan anopin ja vävyn ongelmallista suhdetta sekä päädytään markkinahulinan keskelle! Kokonaisuus nähtiin pienin muutoksin viime syksynä Intia Päivä tapahtumassa Helsingissä, joka on suurin Intian kulttuuria esittelevä tapahtuma Suomessa

 

18. 

Rajasthanilaisen tanssipotpurin jälkeen Åbolly Dance School tuo Teija Aholan koreografioiman Bellywood-tanssin, joka yhdistää dramaattisen Bollywood-tanssin ja lumoavan itämaisen tanssin aistikkaaseen ja romanttiseen koreografiaan. Tässä esityksessä tanssijat ilmaisevat tarinaa kappaleesta "Meri Jaan E Jaan", joka kertoo odotuksesta, rakkauden voimasta ja sydämen syvistä toiveista. Tanssi koskettaa sydäntä, esittäen tanssin ja musiikin kautta tarinaa rakkaudesta, kaipuusta ja elämän kauneudesta.

 

19. 

Intialaisten tanssien jälkeen koemme Anu Toivosen soolon, joka on perinteinen itämainen estraditanssi. Ensiksisi kuitenkin Åbolly Dancers! 

JUONTO 6

 

20. 

Seuraavaksi siirrymme kuubalaisen tunnelmaan! Tanssistudio Flaman kuubalaisen salsan ryhmä Flamacitas tuo lavalle tuulahduksen aurinkoista karibialaista tunnelmaa. Heidän Timba-esityksensä koreografina on toiminut kuubalainen Roberto La Rosa Martinez.

 

21. 

Flamacitaksen esityksen jälkeen helsinkiläisen intialaisen tanssikoulun Lotus Indian Dance Centerin tanssiryhmä Lotus Semiclassical Group esittää koreografian kappaleeseen Ghar More Pardesia elokuvasta Kalank. Koreografia ammentaa liikekielensä Pohjois-Intialaisesta klassisesta Kathak-tanssista ja ilmentää iloa, rakkautta ja kaipuuta. Koreografia Kati Viitanen.

 

22. 

Semiklassisen intialaisen tanssin jälkeen näemme jälleen väliaikaohjelman Las Pamlas duolta. 

 

23. 

Tämän jälkeen näytöksen viimeisenä tanssina nähdään Åbolly Dancers’in esittämänä Bolo Kab Pratigar Karoge. Kappale on historiallisesta elokuvasta "Manikarnika - the Queen of Jhansi" Tanssi kertoo kuningattaresta, joka taistelee soturin lailla vapaudesta, päättäväisesti sortoa ja kolonialismia vastaan. Hän on Intiassa kansallissankari ja hänen urheutensa ja rohkeutensa oli poikkeuksellista. Tämä tanssi sai kantaesityksensä vuosi sitten Turun Yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan tohtoripromootion miekanhiojaisissa. Koreografia: Teija Ahola

 

Näytöksen lopuksi kaikki tanssijat tulevat lavalle yhteiskiitokseen!

bottom of page